Menu:   Nederlands   Engels


Verlangen om in Vraja te blijven

1 februari 2022


śrī śrī guru gaurāṅgau jayataḥ!

Rays of The Harmonist

Maandelijkse Centenaire Publicatie – Amāvasyā Speciale Uitgave, Vierde Jaargang, No. 1


Opgedragen aan en geďnspireerd door
nitya-līlā praviṣṭa oṁ viṣṇupāda

Śrī Śrīmad Bhaktivedānta Nārāyaṇa Gosvāmī Mahārāja

Verlangen om in Vraja te blijven


Śrī Śrīmad Bhaktivedānta Nārāyaṇa Gosvāmī Mahārāja


Verschijnt voor het eerst in het Engels (en het Nederlands)


narayana

Śrī Śrī Guru-Gaurāṅgau Jayataḥ


Śrī Keśavajī Gauḍīya Maṭha
Kaṁsa-ṭīlā P.O. Mathurā
24 november 1978


­Mā Umā, Ik was zeer verheugd om jouw brief van 22 november 1978 te ontvangen. Hetgeen je in die brief heb geschreven met de nederigheid, die een Vaiṣṇava past, en met logische overweging is uiterst plezierig. Zoals we dit jaar gedurende Kārtika-vrata, niyama-sevā, darśana hebben genomen van een veelvoud aan besloten en met rasa geladen spellokaties van Vraja alsmede de recitatie en uitleg van geschriften over bhakti verzadigd van de gedachtengang van de Gosvāmī’s zijn in alle opzichten gunstig voor de jīva. Het is vooral uitzonderlijk gunstig voor een oprechte sādhaka. Je hebt al deze kathā bemachtigd en jouw hart is er zacht door geworden. Je bent zowaar zeer fortuinlijk. Een dergelijke gelegenheid [om Vraja-maṇḍala parikramā bij te wonen en dergelijke kathā te horen] krijgt men niet, tenzij men sukṛti (geestelijke verdienste) uit miljoenen levens heeft verkregen. Of zelfs al krijgt men een dergelijke gelegenheid, haalt men er niet veel voordeel uit [vanwege gebrek aan belangstelling of door onoplettendheid]. Door deze [parikramā in Kārtika-vrata] heb je enige vooruitgang op het gebied van bhakti gemaakt. Ik weet dit en het maakt me enorm blij.

Nadat je [naar Bengalen] was teruggekeerd, ben ik voor darśana naar Māṭavana, Bhāṇḍīravana, Muktavana, Vaṁśivaṭa (in Bhāṇḍīravana), Bhadravana, Nanda-ghāṭa, Bhaiyagāon en andere plaatsen gegaan. In de volgende drie tot vier dagen neem ik brahmacārīs en andere maṭha-vāsīs mee voor de darśana en parikramā van al deze spellokaties. De plaatselijke toegewijden [van Mathurā] kunnen ook met me meegaan. Als je volgend jaar hier weer naartoe komt, neem ik jou ook mee voor de darśana van al deze plaatsen.

De kathā-kīrtana in de maṭha verloopt zoals voorheen. Ik geef geen kathā in de ochtend, maar spreek om vier uur in de namiddag en later in de avond. In de avondlezing geef ik kathā uit Śrīmad-Bhāgavatam op volgorde [per Canto]. Het gehoor van de lokale en maṭha Vaiṣṇava’s neemt trouw deel aan kathā en kīrtana.

Als we gretigheid voor kṛṣṇa-kathā en śuddha-bhakti kunnen ontwikkelen door regelmatig over al dit krachtige spel en vermaak van Śrī Kṛṣna te horen en over Zijn gedrag te horen, zal dat het meest gunstige resultaat zijn voor de jīva. Met dit verlangen blijf ik in Vraja – in de hoop de genade van Śrī Śrī Hari, guru en Vaiṣṇava’s te krijgen. Met de genade van Bhagavān hebben de lokale bevolking en vooraanstaande en onderlegde personen vertrouwen in de maṭha ontwikkeld. Dit is zeer behulpzaam geworden bij de diensten en het bestuur van de maṭha.

Het gaat met ons allemaal min of meer goed. Opdat je met een oprecht hart geleidelijk vooruitgang mag maken op het pad van bhakti. Dit is mijn enige wens. Wat nog meer? Aanvaard mijn toegenegen zegeningen. Hiermee sluit ik af.

Ik wens jou altijd het beste,
Śrī Bhaktivedānta Nārāyaṇacc by-sa.png Dit artikel "Verlangen om in Vraja te blijven" kan worden gedeeld met insluiting van de licentie Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported (CC BY-SA) onder vermelding van auteur, Srila Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaja, Rays of The Harmonist, Jaargang 3, No. 12 en Pro Deo Uitgever Jaya Radhe, Nederlandse vertaling Indira dasi om ervan verzekerd te zijn dat het altijd vrij toegankelijk blijft.

www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.nl
www.purebhakti.com/resources/harmonist-monthly/109-centennial-editions-iii/1736-yearning-to-remain-in-vraja
www.jayaradhe.nl/harmonist_verlangen-om-in-vraja-te-blijven.htm
TOP


DIT DOCUMENT IS BESCHIKBAAR IN PDF

title=""